Wij zijn beëdigd register expert en taxateur

Gert jan Oolders

Taxatierapporten

Een taxatie is geen technische keuring, het is bedoeld om de waarde van uw voertuig te bepalen en in een taxatierapport vast te leggen. Dit is vooral van belang bij verzekeren en voor de fiscus.

Klassiekers en oldtimers

U heeft een taxatierapport nodig als u uw klassieker Allrisk wilt verzekeren. Met het taxatierapport spreken de eigenaar en de verzekeraar op voorhand af wat de waarde is, indien er iets mee gebeurt. Mocht er iets vervelends met uw klassieker gebeuren, dan kan de teleurstelling groot zijn als de verzekeraar de waarde niet erkent.

Naarmate het voertuig ouder wordt gaat de waarde veranderen. Ook wordt er soms onbewust veel in een auto geïnvesteerd, denk aan restauraties, reparaties, revisie, spuitwerk of nieuwe bekleding . Door dit soort investeringen kan de waarde behoorlijk oplopen.
Ook als het voertuig niet Allrisk is verzekerd, is een taxatierapport aan te raden. Als iemand schade aan uw voertuig veroorzaakt, kunt u aantonen wat de waarde was voordat de schade is ontstaan. Wij raden u aan om eens in de 2 tot 3 jaar een taxatie uit te laten voeren, zodat uw voertuig nooit onderverzekerd is en er geen onduidelijkheid is over de waarde. Voorkom een financiële teleurstelling in de toekomst.

Kortom: Er ontstaat geen discussie over de waarde, deze ligt vast en een taxatierapport draagt bij aan een vlotte schadeafwikkeling, waarbij het juiste bedrag wordt uitgekeerd.
Met een taxatierapport kunt u veel narigheid en discussies voorkomen. Als uitgangspunt voor het uit te betalen bedrag dient een officieel erkend taxatierapport, uitgewerkt en ingediend vóórdat u de schade claimt. Een taxatierapport is dan bindend. Toets uw polisvoorwaarden op toepassing van Art. 960:BW 7. Wij taxeren conform dit artikel. Het uit te keren bedrag moet het mogelijk maken om binnen een redelijke termijn een vergelijkbaar voertuig in een gelijkwaardige conditie weer aan te kunnen schaffen.

Ook bij de aankoop van een oldtimer is een waardebepaling en een goed advies erg belangrijk. Ook een boedelverdeling of scheiding , een gedwongen verkoop of een erfenis kunnen een reden zijn voor een taxatie. Curatoren, de fiscus, banken, lease- en financieringsmaatschappijen vragen in veel gevallen om een taxatierapport.

De geldigheid van een taxatierapport is over het algemeen 3 jaar. Dit kan per verzekeringsmaatschappij en polis verschillend zijn.
Moto Morini 3 ½ Sport - 1980

WEV taxatie (Waarde Economisch Verkeer)

youngtimer regeling, voorkom discussie met fiscus

De WEV waarde is in veel gevallen lager dan de vervangingswaarde en ook toepasbaar voor fiscale doelen. Bijtelling over een Youngtimer wordt geheven over de dagwaarde en niet de catalogus waarde (dit betreft dus de youngtimer regeling). Als de waardedaling is vastgesteld via een taxatie rapport, kan het u behoorlijk in de bijtelling schelen. Wilt u als ondernemer uw zakelijke auto naar privé brengen of wilt u een privé auto op de zaak zetten, laat ons dan een WEV taxatierapport opstellen. Een onafhankelijke en deskundige partij moet de waarde bepalen. Zo voorkomt u een discussie met de belastingdienst en een naheffing. Onze rapporten worden geaccepteerd door de belastingdienst.
T&J Super Seven - 1994

Vragen en antwoorden

Welke voertuigen kunnen getaxeerd worden?

  • Youngtimers (minstens 15 jaar oud); deze zijn ook zeer aantrekkelijk voor de zakelijke rijder. De economische waarde is vaak lager dan de dagwaarde. Deze waarde stellen wij vast in een WEV rapport. U kunt een youngtimer ook laten taxeren voor de verzekerings- of herbouwwaarde.
  • Klassiekers (tussen de 25 en 40jaar oud). Het uitgangspunt is dat de dagwaarde van een klassieker niet de vervangingswaarde is waardoor ook bij niet allrisk verzekeren een taxatie aan te raden is.
  • Bijzondere, hedendaagse en zeldzame of aangepaste voertuigen (uitzonderlijke staat, met bijvoorbeeld weinig kilometers of voorzien van bijzondere accessoires), ook hiervoor is een taxatierapport aan te raden.
  • Speciale voertuigen worden op de vervanging- of herbouwwaarde getaxeerd. Ondanks dat deze voertuigen vaak niet dagelijks gebruikt worden, is er altijd een risico op schade of vermissing.
  • Campers en caravans kunnen ook op de vervangingswaarde getaxeerd worden. De dagwaarde van campers en caravans is vaak onvoldoende voor een volledige schadeloosstelling.

Waarom moet ik mijn voertuig laten taxeren?

Als u de waarde van uw voertuig niet laat vastleggen, kunt u bij schade in een moeizame discussie belanden. Dit kan financiële consequenties voor u inhouden. Door vooraf een taxatie uit te laten voeren kunt u dit voorkomen. Met een taxatierapport legt u de waarde vast en krijgt u uitgekeerd waar u recht op heeft. De taxatiewaarde is ook bij een schade die wel hersteld kan worden belangrijk, hiermee bepaalt men tot in hoeverre een reparatie uitgevoerd kan worden.

Worden de rapporten van Taxatiebureau Oolders door elke verzekeringsmaatschappij geaccepteerd?

Jazeker! Door onze erkenningen door het RETM en de Fehac worden onze rapporten door alle verzekeraars geaccepteerd.

Verricht Taxatiebureau Oolders ook tele-taxaties (taxaties op afstand)?

Nee, absoluut niet! Een goede taxatie begint bij het fysiek controleren van het voertuig. Mocht achteraf blijken dat er wel een tele-taxatie heeft plaatsgevonden, dan kan uw schade-uitkering in gevaar komen.

Is taxeren ook belangrijk voor bijzondere of aangepaste voertuigen?

Taxeren is niet alleen een must voor oldtimers van 25 jaar en ouder, maar ook voor youngtimers en andere bijzondere voertuigen, zelfs als deze van recentere datum zijn. Een taxatie is aan te raden bij elk voertuig dat een afwijkende waarde heeft.

Wat is de geldigheidsduur van een taxatierapport?

Een taxatierapport kent meestal een geldigheidsduur van maximaal 36 maanden. Per verzekeringsmaatschappij en polis kan dit verschillen. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar.

Is taxeren ook zinvol bij een WA-verzekering?

Taxeren kan ook nut hebben als je voertuig alleen WA-verzekerd is. Raak je buiten je schuld bij een aanrijding betrokken, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij zich bij het uitkeren van de schade baseren op het taxatierapport, in plaats van de dagwaarde.

Moto Guzzi v35 Imola - 1984

Direct een afspraak maken?

contact
Taxatiebureau Oolders
Gert jan Oolders
Oude Zeegserweg 8
9471 PV Zuidlaren
Tel. 06-19066259
Email info@taxatiebureau-oolders.nl
PrivacybeleidAlgemene Voorwaarden

Aangesloten bij

Fehac logo
logo TMV
Hobeon SKO logo
© Taxatiebureau Oolders
phone